Vi lanserer klimamerking av oppskrifter!

FNs klimapanel anslår at verdens matproduksjon står for mellom 21-37% av verdens globale klimagassutslipp. Stadig flere ønsker også å spise mer klimavennlig, men mange opplever at dette er vanskelig!

For alle våre klimaengasjerte kunder ønsker vi i Oda å gjøre det enda enklere å spise klimavennlig mat. Derfor lanserer vi nå klimamerking av oppskrifter.

Oppskrifter med dette symbolet har et relativt lavt klimafotavtrykk

Hva skal til for at en oppskrift blir klimamerket?

Retter som har 0.1 - 0.5 kg CO2e utslipp per porsjon har fått klimamerket. Denne definisjonen er satt basert på WWFs og FNs definisjoner av hva som er en relativt klimavennlig rett, nemlig måltider som vil mer enn halvere dagens utslipp relatert til mat i Norge. For å kunne avgjøre hvilke oppskrifter som har et relativt lavt fotavtrykk har vi fått hjelp av selskapet Klimato som bruker anerkjente studier for å beregne hver matvares klimaavtrykk.

Hvorfor bare klimautslipp?

Matproduksjon påvirker miljøet og samfunnet på mange måter, men i første omgang viser merkingen kun oppskriftens klimagassutslipp. Selv om mange forbrukere er opptatt av hvordan de skal kutte sine egne utslipp, finnes det ingen standard klimamerking av norske matvarer i dag. Miljødirektoratet har i sin rapport “Klimakur” uttalt at klimaavtrykket fra norsk matforbruk må reduseres kraftig innen 2030. Klimamerkingen av oppskrifter er et av våre forsøk på å gi en enkel og overordnet veiledning til hva som er relativt klimavennlig mat. Ønsker du å lære mer om din handlekurvs klimapåvirkning? Se Ditt klimaavtrykk - Oda

Vi trenger din hjelp!

Vi vil gjerne høre fra deg om hvordan vi kan gjøre denne klimamerkingen enklere, mer engasjerende og mer nyttig å bruke. Send oss gjerne en mail på sustainability@oda.com!

Vi møter fremtidens forbrukere hver dag og vi setter stor pris på at dere utfordrer oss til å gjøre det enda enklere å velge mer klimavennlig. På forhånd tusen takk for alle gode spørsmål og innspill!

Les mer om hvordan vi jobber med klima, miljø og bærekraft her.